Rotumääritelmä

Rodun kotimaa on Venäjä ja alkuperäinen rotumääritelmä täten RKF:n venäjäksi kirjoittama. FCI lähettää Kennelliitolle englanninkielisen käännöksen, josta suomennos tehdään. Näiden käännösten aikana rotumääritelmään on tullut virheitä, joten pyynnöstämme Irina Poletaeva on yhdessä Venäjän rotuyhdistyksen kanssa tehnyt suomennoksen suoraan alkuperäisestä rotumääritelmästä. Alla oleva rotumääritelmä on virallinen FCI:n rotumääritelmä, mutta olemme merkinneet punaisella tekstillä sinne tekstin niin kuin sen kuuluisi alkuperäisen venäläisen rotumääritelmän mukaan olla. Virallisessa suomennoksessa oleva virheellinen teksti on jätetty näkyviin, mutta merkitty sulkuihin.

Suomen Kennelliitto-
Finska Kennelklubben ry

 

KAUKASIANKOIRA                    

(KAVKAZKAïA OVTCHARKA)

Alkuperämaa: Venäjä

 

Käyttötarkoitus:        Laumanvartija ja vahtikoira.

 

FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 2 pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Alaryhmä 2.2 vuoristotyyppiset molossit

Käyttökoetulosta ei vaadita.

 

LYHYT HISTORIAOSUUS: Kaukasiankoiran katsotaan polveutuvan Kaukasian muinaisista koirista. Rotu on levinnyt Kaukasian vuoristoalueille ja Etelä-Venäjän aroille. Rodun kehitykseen ovat vaikuttaneet luonnonvalinnan lisäksi Kaukasian alueella eläneet kansat. Historian mukaan näitä koiria on käytetty vartioimaan ja suojelemaan kotieläimiä ja asumuksia pedoilta ja saalistajilta. Ensimmäinen maininta Armenian tsaari Tigran II:n armeijan suurista molossikoirista on peräisin 100-luvulta eKr. Valikoiva rodunjalostus alkoi Neuvostoliitossa 1920-luvulla. Jalostuksessa painotettiin seuraavia tärkeitä rotuominaisuuksia: fyysinen voima, itsevarmuus, pelottomuus, erittäin tarkka kuulo ja hyvä näkö sekä tiheä, vedenpitävä karvapeite. Näiden ominaisuuksien ja kestävyyden johdosta kaukasiankoira tulee toimeen kaikenlaisissa sääoloissa, jopa kaikkein vaativimmissa.

YLEISVAIKUTELMA: Kaukasiankoira on rakenteeltaan tasapainoinen, kookas, voimakas koira, jolla on järeä luusto ja voimakas lihaksisto. Mittasuhteiltaan se on hieman korkeuttaan pitempi. Sukupuolileima on selvä. Urokset ovat maskuliinisia,

niiden säkä on korostunut ja pää suhteessa suurempi kuin nartuilla. Ne ovat myös massiivisempia, suurempia ja usein rungoltaan narttuja lyhyempiä. Pitempikarvaisen muunnoksen uroksilla on selvä kauluri.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Rungon pituus on 3-8 % säkäkorkeutta suurempi. Eturaajojen pituus on noin 50-52% säkäkorkeudesta. Kallon ja kuono-osan pituuden suhde on 3:2.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Tasapainoinen, aktiivinen, itsevarma, peloton ja itsenäinen. Omistautunut ja uskollinen omistajalleen, erinomainen vartiokoira. Synnynnäinen varautuneisuus vieraita kohtaan. Huom! Viimeinen lause puuttuu kokonaan virallisesta versiosta.

PÄÄ

KALLO-OSA: Pää on suuri ja massiivinen, poskiluut leveät. Ylhäältä katsottuna pää on leveän kiilan muotoinen

Kallo: Jykevä ja leveä, otsa on lähes litteä ja otsauurre on selvä mutta ei syvä. Kulmakaaret ovat kehittyneet mutta eivät ulkonevat. Niskakyhmy on vähäinen.

Otsapenger: Havaittava mutta ei voimakas.

KUONO-OSA:

Kirsu: Musta ja suuri mutta ei ulkoneva, sieraimet hyvin avoimet. (Valkoisilla ja kellanruskeilla koirilla lumikirsu on hyväksyttävä) Yksivärisillä, täplikkäillä ja kirjavilla koirilla musta maski (kirsu) on toivottava mutta ei pakollinen; (geneettisesti sininen tai maksanruskea kirsu ei ole hyväksytty). Huom! Musta kirsu on pakollinen kaikilla paitsi valkoisilla ja fawn korilla. Kyseinen lause kuuluisi olla väri, mistä maksi puolestaan on jäänyt kokonaan pois.

Kuono: Leveä ja syvä, vähitellen kirsua kohti kapeneva; voimakkaat leuat. Erittäin syvä ja silmien alta hyvin täyteläinen. Kuononselkä on leveä, kuonon ja kallon ylälinjat yhdensuuntaiset.

Huulet: Paksut, tiiviit ja hyvin pigmentoituneet.

Leuat / hampaat: Hampaat ovat vahvat ja valkoiset, etuhampaat tiiviissä suorassa linjassa. Täysi hampaisto, leikkaava tai tasapurenta. Virheeksi ei katsota katkenneita, vahingoittuneita tai irronneita etu- tai kulmahampaita, jotka eivät vaikuta purennan tehokkuuteen, myöskään kahden P1-hampaan puuttuminen ei ole virhe. Huom! Virallisessa versiossa sanotaan että P1 hampaiden puuttuminen ei ole virhe lukumäärästä riippumatta.

Posket: Hyvin kehittyneet poskiluut, voimakkaat purulihakset.

Silmät: Keskikokoiset ja soikeat, kaukana toisistaan mutta eivät liian syvällä sijaitsevat, asennoltaan vinot. Väriltään tummanruskeasta pähkinänruskeaan. Silmäluomet mustat ja tiiviit. Silmien ilme on vakava, valpas ja tarkkaavainen.

Korvat: Kohtuullisen kokoiset, paksut, kolmiomaiset ja riippuvat, korkealle ja leveälle kiinnittyneet. Korvien sisäreunat ovat tiiviisti poskenmyötäiset. Alkuperämaassa korvat perinteisesti typistetään. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Typistetyt ja typistämättömät korvat ovat samanarvoiset.

KAULA: Keskipitkä ja voimakas, matalalle kiinnittynyt, poikkileikkaukseltaan pyöristyvä. Kauluri on korostunut, erityisesti uroksilla.

RUNKO: Kauttaaltaan erittäin hyvin kehittynyt; leveä, lihaksikas ja hyvin tasapainoinen.

Säkä: Selvästi erottuva, keskipitkä. Säkä on hieman lantiota korkeammalla.

Selkä: Suora, leveä ja tiivis.

Lanne: Lyhyt, leveä ja hieman kaartuva.

Lantio: Kohtuullisen pitkä, leveä, pyöristyvä, laskee hieman kohti hännäntyveä.

Rintakehä: Pitkä ja leveä, hyvin kaartuvat kylkiluut. Rintakehä on kauttaaltaan syvä ja poikkileikkaukseltaan leveän soikion muotoinen. Myös taaimmat kylkiluut ovat pitkät. Selvä eturinta.

Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on kohtuullisen ylösvetäytynyt.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt, sirpinmuotoinen tai kiertynyt. Levossa häntä ulottuu kintereisiin, koiran ollessa valpas häntä voi kohota selkälinjan yläpuolelle.

RAAJAT

ETURAAJAT:

Yleisvaikutelma: Lihaksikkaat ja edestä katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset, kohtuullisen kaukana toisistaan.

Lavat: Lihaksikkaat, kohtuullisen pitkät, leveät. Lavan ja olkavarren välinen kulmaus on noin 100°.  Lavat ovat tiiviisti rungonmyötäiset.

Olkavarret: Kohtalaisen pitkät, vahvat ja lihaksikkaat, tiivisasentoiset. Huom! Määritelmä 'kohtalaisen pitkät' puuttuu viralliesta versiosta kokonaan.

Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

Kyynärvarret: Suorat, erittäin voimakkaat, kohtuullisen pitkät, lihaksikkaat, poikkileikkaukseltaan pyöreät.

Välikämmenet: Lyhyet, järeät, edestä ja sivusta katsottuna lähes pystysuorat.

Etukäpälät: Suuret, muodoltaan pyöreät. Hyvin kaareutuneet, varpaat tiiviisti yhdessä.

TAKARAAJAT:

Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat takaa katsottuna suorat, yhdensuuntaiset ja kohtuullisen kaukana toisistaan. Sivusta katsoen polvi- ja kinnerkulma ovat riittävän voimakkaat. Takaraajat eivät saa asettua kovin taakse.

Reidet: Leveät, lihaksikkaat ja kohtuullisen pitkät.

Polvet: Riittävästi kulmautuneet.

Sääret: Leveät, lihaksikkaat ja kohtuullisen pitkät.

Kintereet: Leveät ja kuivat, riittävästi kulmautuneet ja tiiviit, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

Välijalat: Voimakkaat, eivät pitkät; sekä edestä että sivusta katsoen lähes pystysuorat.

Takakäpälät: Suuret, muodoltaan pyöreät. Hyvin kaareutuneet, varpaat tiiviisti yhdessä.

LIIKKEET: Vapaat, joustavat ja kiireettömät, takaosan askeleessa on voimakas työntö. Hyvä raajojen koordinaatio ja tiiviit nivelet. Tyypillinen liikkumistapa on ravi. Liikkeessä säkä ja takaosa ovat samalla tasolla ja selkälinja on suhteellisen vakaa.

NAHKA: Paksu, riittävän joustava ja poimuton.

KARVAPEITE

Karva: Peitinkarva on suoraa, karheaa ja ei ihon myötäinen (pöyheää), aluskarva hyvin kehittynyt. Sekä peitinkarvan että aluskarvan tulee olla vähintään 5 cm pitkää. Päässä (ja eturaajoissa) sekä etu- ja takaraajojen etupuolella karva on lyhyempää ja paksumpaa. Koko häntää peittää tiheä, paksu ja tuuhea karva. Pidempi peitinkarva muodostaa "hapsut" korviin, kaulan ympärille kaulurin (ja reisien takaosaan housut) sekä "hapsut" eturaajojen takapuolelle että "housut" reisien takaosaan. Huom! Peitinkarvan ei kuulu olla täysin pystyssä vaan ilmava. Lisäksi lyhyempää karvaa kuuluu olla kaikkien raajojen etupuolella ja pidempi karva raajojen takapuolella.

Väri: Mikä tahansa yksivärinen, laikullinen tai täplikäs paitsi ei musta (yksivärinen musta, haalistunut musta tai musta yhdistyneenä johonkin muuhun väriin), geneettinen sininen eikä maksanruskea.

Koko ja paino

Säkäkorkeus: Uroksen ihannekorkeus 72-75 cm, vähintään 68 cm. Nartun ihannekorkeus 67-70 cm, vähintään 64 cm. Myös suuremmat koot hyväksytään kunhan rakenne on tasapainoinen.

Paino: Uroksen vähimmäispaino 50 kg, nartun 45 kg.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT Virheet:

liian kevyt tai raskas rakenne

itsevarmuuden puute

puutteellinen sukupuolileima

pää: pieni suhteessa runkoon, kevyt, kapea, pitkä tai karkea; kulmikas tai omenapää

voimakas otsapenger

kuono-osa: laskeva tai nouseva kuononselkä, terävä kuono

liian pienet tai harvat hampaat; etuhampaat eivät suorassa linjassa; kaikki poikkeamat normaalista hammaskaaviosta (paitsi P1-hampaiden puutokset)

riittämättömät poskiluut

suuret, ulkonevat tai hyvin vaaleat silmät; avoimet tai löysät silmäluomet; näkyvä sidekalvo

suuret, ohuet tai liian alas kiinnittyneet korvat

köyry tai notko ylälinja; pitkä, köyristyvä tai painunut lanneosa; takakorkeus

runko: neliömäinen, liian lyhyt, liian pitkä; kauttaaltaan kapea; liian korkearaajainen; rintakehä liian lyhyt, litteä tai kapea rintakehä; lyhyt tai jyrkkä lantio

töpöhäntä

heikko luusto, lihaksisto ja nivelet

puutteelliset raajojen kulmaukset

käyrät eturaajat

tasapainottomat liikkeet

puutteellinen takaosan työntö liikkeessä

kihara tai hyvin pehmeä karva, hyvin lyhyt peitinkarva, aluskarvan puuttuminen

hylkäävät Virheet:

vihaisuus tai liiallinen arkuus

selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

kaikki poikkeamat vaaditusta purennasta

hammaspuutokset: minkä tahansa muun kuin M3- tai P1-hampaiden puuttuminen

entropium

herasilmät, siniset tai vihertävät silmät, keskenään eriväriset silmät

typistetty häntä

jatkuva peitsaaminen, liikkeet on pystyttävä kehässä arvostelemaan

musta väri yksivärisenä tai yhdistelminä (haalistunut musta, mustat pilkut, laikut tai satula) paitsi maskissa

geneettinen sininen tai ruskea kaikissa sävyissään

sinertävänharmaa tai ruskea pigmentti kirsussa, huulissa ja silmäluomissa

punaruskeat (tan) merkit mustilla, sinisillä tai ruskeilla koirilla

koko alle alarajan

uroksen selvä narttumaisuus

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.