Miksi hankkisin rekisteröidyn koiranpennun?

Viime vuosina rekisteröimättömiä kaukasiankoiranpentuja on ollut myynti-ilmoitusten perusteella enemmän tarjolla kuin rekisteröityjä. Ostopäätöstä tehtäessä ajatellaan ehkä, ettei papereilla ole väliä mikäli ei ole tarvetta näyttelyissä käydä ja ettei paperittomuus koiraa huononna. Näin ajatellen ei rekisteröidyn pennun hankkimiseen näyttäisi löytyvän erityistä syytä, etenkin jos rekisteröimättömän saa halvemmalla. Totuus kuitenkin on, ettei rekisteröimättömyys useinkaan näy hinnassa ja saattaa olla jopa huomattavasti korkeampi. Hinta ei ole kuitenkaan suurimpana tekijänä, sillä koiran hankintahinta on murto-osa niistä kuluista, mitä koira talouteen ajan mittaan tuo.

 Ihan ensimmäinen ajatus on, että ostopäätöksellään pennun ostaja tukee valitsemansa kasvattajan jalostustyötä. Kaikki koirarodut ovat muotoutuneet nykyisenkaltaisekseen niin ulkonäön, terveyden kuin luonteensa puolesta ihmisen jalostustyön seurauksena. Näin on tapahtunut siis hyvine ja huonoine puolineen. Myös ne "paperittomat puhdasrotuiset" yksilöt siis ovat näiden rekisteröityjen jalostuskoirien jälkeläisiä. Jos toiveena on siis jonkin tietyn rotuinen koira, tietyillä ominaisuuksilla varustettu yksilö, niin miksi ei tuettaisi niitä kasvattajia, jotka oikeasti ovat tehneet ja tekevät työtä kokonaisvaltaisesti sen eteen, että näitä terveitä ja rodunomaisia pentuja olisi tulevaisuudessakin tarjolla? Papereilla tai ilman, tähän työhän niiden pentujen olemassaolo perustuu. Ostopäätökselläsi voit vaikuttaa siis siihen, mitä meillä on pienessä Suomessa tarjolla sukupolvien päästä.

Usein paperittomuuden syynä on vahinkoastuminen tai terveystutkimusten puuttuminen. Nämäkin pentueet on mahdollista saada rekisteröityä, jos vanhemmat todella ovat todistetusti puhdasrotuisia (rekisteröityjä), joten näitä syitä on turha käyttää verukkeena. Mikäli vanhemmatkin ovat paperittomia, niin sittenhän on tietysti vain kasvattajan sana todisteena pentujen taustasta ja vanhempien sekä suvun terveydestä. Etenkin vahinkopentueen sattuessa voi viimeinen ajatus olla rekisteröinti ihmiselle, joka ei ole kasvatusta suunnitellut ja rekisteröintikoukerot voivat tuntua hankalilta. Tässä tilanteessa voi ottaa yhteyttä Kennelliittoon tai rotuyhdistykseen avun saamiseksi!

Kaukasiankoirien kohdalla erityisesti luulisi kiinnostavan koiran terveys ja luonne. Sukupuutieto on ensiarvoisen tärkeää, kun yritetään löytää se terve ja itselleen sopivan luonteinen koira. Vai tarvitaanko terveyttä ja hyvää luonnettakin vain näyttelyissä? Työ- ja kotikoirille luulisi näidenkin asioiden olevan melkeinpä tärkeämpiäkin asioita, vaikka ulkonäöllä ei niin väliä olisikaan. Jos vanhempien saati muiden sukulaisten terveystutkimukset on laiminlyöty, on aivan arpapeliä mitä tulevaisuus tuo. Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä on nähtävissä niin sukusiitosprosentit kuin luonnetestituloksetkin. Kaukasiankoirilla on valtavan korkea kipukynnys, joka peittää alleen monet isotkin vaivat varsinkin koiran ollessa nuori. Koira kuitenkin periyttää sairautta eteenpäin ja sen pennut eivät ehkä olekaan yhtä onnekkaita vaan sairastuvatkin vakavasti ja näkyvästi. Jo tämä näkökulma huomioiden olisi tärkeää tutkituttaa ja kuvauttaa jalostusyksilöt, jotta vältytään kaikkein riskialtteimmilta yhdistelmiltä. Rekisteröityjenkin pentujen kanssa ongelmana saattaa olla vakavat luustosairaudet, parhaista yrityksistä huolimatta, mutta suvun terveystilannetta lainkaan tietämättä hankittu pentu on todella suuri riski.

Paljon kuulee myös puhuttavan ettei paperit koiraa tee paremmaksi. Riippuu toki tapauksesta, eikä kennelnimikään yksistään tee kasvattajasta muita parempaa! Mutta terveystarkastuksista (vaikka jälkikäteenkin) huolehtiminen ja yhteisten sääntöjen noudattaminen, kuten rekisteröinti, kyllä kertovat jotain. Yleisissä rekisteröintisäännöissä mm. yritetään pitää huolta emän hyvinvoinnista kieltämällä liian tiheät tai iäkkään nartun pennutus ilman eläinlääkärintarkastusta. Eläinrakkaalle ihmiselle luulisi olevat tärkeää myös koirien hyvinvoinnista huolehtiminen kasvattajalla. Rekisteröinti on myös edes jonkinasteinen todiste siitä, ettei kasvattajalla ole voimassa olevia eläinsuojelurikkomustuomioita!

Lain ja vakuutusten silmissäkin rekisteröinnillä on merkitystä. Kennelliiton kauppasopimus on takeena kasvattajan vastuusta, jos pennussa ilmenee korvattavia vikoja myöhemmin ja vakuutusyhtiöt kohtelevat hyvin eritavoin puhdas- ja sekarotuisia koiria. Paperiton koirahan katsotaan aina sekarotuiseksi!

Suomen Kaukasiankoirat ry:n hallitus